Cont pe REVOLUT. Merită sau nu? Te scapă de popriri?

Cont pe REVOLUT. Merită sau nu? Te scapă de popriri?
Cont pe REVOLUT. Merită sau nu? Te scapă de popriri?
cont pe revolut poprire avocat alexa timișoara

În ultima perioadă contul REVOLUT a devenit ceva la modă, iar noi am început să primim tot mai des întrebări de la persoane interesate de un cont pe REVOLUT – dacă oferă sau nu avantajele așteptate, dar și dacă vor scăpa de popririle pe conturile lor ”clasice”, deschise la Bănci.

În acest articol vom încerca să explicăm pe scurt ce presupune acest cont, care sunt avantajele și dezavantajele sale, dar și dacă acesta poate fi poprit / urmărit pentru datoriile pe care le aveți.

1
Nu ai timp să citești? Uită-te la video! Conține TOATE noutățile despre Revolut în 2021!
1
Ce este REVOLUT?


Revolut este o companie cu sediul stabilit în Londra – Marea Britanie. Această companie este un emitent de monedă electronică autorizată în acest sens de FCA (Financial Conduct Authority) și care oferă servicii financiare asemănătoare cu cele ale unei bănci – împrumuturi, plăți, emitere de card, etc.

Revolut este un concept fintech (tehnologie financiară), practic o companie care dorește să furnizeze atât persoanelor cât și clientului de tip business, serviciile financiare oferite de regulă de Bănci, însă prin utilizarea de tehnologie modernă, aplicații, ”desființând” ideea de ghișeu și sucursala fizică de Bancă, la care să mergi să stai la coadă pentru a face diverse operațiuni pe cont.

Pe site-ul lor, Revolut se prezintă ca fiind ”alternativa bancară digitală care te ajută să îți controlezi mai bine banii” – practic un competitor serios al Băncilor.

Atunci când îți creezi un cont, acesta va fi un cont curent deschis în Marea Britanie, cu IBAN în moneda EURO.

2
CE NU ESTE REVOLUT?

Nu este o Bancă / instituție de credit. Aceștia detaliază în Termenii & Condițiile lor faptul că simplul fapt că Revolut deține fondurile tale (în cazul în care ai un cont REVOLUT), nu este același lucru cu situația în care o Bancă deține banii tăi în cont.

Ce înseamnă asta?

  • Revolut nu va folosi fondurile tale pentru a investi sau împrumuta alte persoane sau entități
  • Simplul fapt că ai fonduri în contul REVOLUT NU va produce dobânzi – deci nu vei obține venituri din dobânzi pentru banii dintr-un cont REVOLUT
  • Fondurile tale din cotul REVOLUT NU sunt acoperite de Schema de compensare a serviciilor financiare (Financial Services Compensation Scheme)
  • Fondurile tale din contul REVOLUT vor fi păstrate în unul sau mai multe conturi segregate, separat de fondurile proprii ale REVOLUT
3
CUM ÎȚI FACI UN CONT PE REVOLUT?

Pentru că toți pașii pentru a-ți face un cont REVOLUT sunt descriși de ei aici,nu vom detalia prea mult acest subiect.

Ideea cu care trebuie să rămâi este că TOTUL se face din aplicație.

Nu există filiale / sucursale / ghișeu la care să mergi să își deschizi un cont, pentru ca mai apoi să folosești aplicația (așa cum este cazul Internet Banking-ului oferit de Bănci astăzi).

Îți downloadezi aplicația din AppStore sau Google Play, urmezi pașii foarte simpli și gata.

Pe parcursul procedurii pentru deschiderea contului REVOLUT, ți se va cere să faci cu telefonul:

  • o poza cărții tale de identitate,
  • dar și o poză tip portret – un selfie, în care să ți se vadă clar fața

toate acestea pentru a se confirma identitatea ta.

Este bine de știut faptul că ți se cere să alimentezi contul cu 50 de lei, iar mai apoi iți vei putea comanda un card – tot din aplicație.

Cardul va fi livrat prin Poșta Română la adresa pe care tu o precizezi atunci când lansezi comanda de card.

Cei 50 de lei îi vei putea folosi imediat după deschiderea contului, așadar nu vei pierde acești bani.

După ce ai alimentat contul, iar cardul tău a ajuns la tine, poți să folosești contul Revolut la plăți online sau în magazine, dar și pentru a transfera bani către alte persoane care au cont Revolut.

Trebuie să recunosc că două opțiuni Revolut mi-au captat atenția:

  • Faptul că aplicația poate ”depista” cine are aplicația Revolut (și cont) și poți trimite bani persoanei respective, dar și un mesaj atașat ”plății”, iar banii se primesc aproape instant. Deci fără să mai aștepți 1-2 zile lucrătoare pentru a primi plăți!
  • Faptul că poți comanda un card virtual pe care să îl folosești la o anumită tranzacție și care nu va mai putea fi folosit ulterior (practic un card cu valabilitate limitată). Ideal atunci când dorești să faci o tranzacție online cu cardul, dar ai îngrijorări referitoare la faptul că datele tale ar putea fi puse în pericol.
4
AVANTAJELE VS DEZAVANTAJELE UNUI CONT REVOLUT

Avantaje REVOLUT:

  • Revolut are trei tipuri de conturi – iar cel Standard este gratuit, deci nu plătești comisioane de administrare, de plăți.
  • Contul este practic un curent deschis în Marea Britanie, cu IBAN în moneda EURO – pentru cine și-a dorit să cumpere ceva de pe site-uri care solicitau un cont deschis într-o altă țară, pentru a plasa comanda.
  • Eliberarea cardului Revolut este Gratuită – nu trebuie să plătești nimic pentru emiterea lui, iar acesta vine la adresa ta prin Poșta Română.
  • Curs interbancar pentru conversie monetară, cu schimburi valutare în valoare de maxim 20.000 lei pe lună
  • Poți retrage de la bancomat maxim 800 de LEI pe lună (dacă depășești această suma va exista totuși un comision de 2% din suma care depășește limita)
  • Poți avea un singur card REVOLUT, dar cont în LEI, EURO, LIRE STERLINE și ce mai vrei tu.
  • Când pleci în concediu în străinătate, poți plăti direct în moneda locală. Așadar beneficiezi de un curs valutar foarte bun, în comparație cu cel al băncilor.
  • Transfer rapid de bani.
  • Cardul virtual pentru anumite tranzacții la care nu ai vrea să își folosești cardul de salariu.
  • Poți cumpăra sau vinde criptomonede.
  • Aplicația REVOLUT are în plus tot felul de facilități extra. Spre exemplu, Vault te ajută să economisești bani pentru un anumit scop. Dacă la magazin plătești 15,33 suma se rotunjește, iar diferența în plus ”se pune deoparte” în aplicație, ca un fel de pușculiță virtuală.

Dezavantaje REVOLUT:

  • Am văzut multe review-uri negative din partea multor utilizatori de REVOLUT, referitor la serviciul de suport dedicat utilizatorilor Revolut. Unii s-au plâns de faptul că li s-au cerut documente doveditoare ale veniturilor, iar unii de faptul că anumite tranzacții le-au fost blocate.
  • O parte din utilizatori au reclamat faptul că nu au reușit să plătească peste tot cu cardul
  • Din nefericire, taxele / comisioanele nu sunt afișate atât de transparent cum ar trebui. Or, sunt puțini cei care intră de fiecare dată să citească Termenii&Condițiile lor pentru a verifica dacă plătesc sau nu comision pentru o anumita tranzacție.
  • Referitor la zilele nebancare, aceste nu vor fi cele din România ci din Marea Britanie.
  • Faptul că pentru a face un cont și utiliza contul trebuie să alimentezi cu suma de 50 de lei, în avans. Deși suma aceasta o vei putea folosi, multă lume nu este încântată de faptul că plătește ceva în avans.
  • La întrebarea ”Banii mei sunt în siguranță?” Revolut răspunde:
    ”Fondurile clienților sunt stocate într-un cont fiduciar la Barclays/Lloyd’s. Banii tăi nu sunt acoperiți prin financial services compensation scheme. Ca instituție autorizată de fca, revolut îți securizează fondurile conform cerințelor fca, ale regulamentului din 2011 privind banii electronici (Regatul Unit) și ale regulamentului din 2017 privind serviciile de plăți (Regatul Unit). În cazul insolvenței Revolut, vei putea să-ți soliciți fondurile din acest cont segregat, iar pretenția ta va fi despăgubită înaintea tuturor celorlalți creditori.”
5
TE SCAPĂ CONTUL REVOLUT DE POPRIRI?

În momentul în care contul REVOLUT a ajuns în trend, cei care au popriri, spre exemplu din partea ANAF, s-au întrebat dacă nu cumva acest cont REVOLUT ar putea fi ferit de eventuale popriri.

Așa cum am precizat la începutul articolului, conturile Revolut sunt deschise într-un cont fiduciar la Barclays/Lloyd’s în Marea Britanie.

Asta înseamnă că banii din acest cont al debitorului NU se află în România, ci în Marea Britanie.

În primă fază, ANAF / creditorul verifică dacă debitorul are bunuri și obține venituri în România, iar în caz contrar, poate urmări bunurile și veniturile debitorului aflate în afara granițelor, în baza unei cooperări între autoritățile celor două state.

Totodată, dacă banii fiecărui utilizator Revolut se strâng într-un cont al Revolut deschis în Marea Britanie, ar putea fi considerat faptul că Revolut este dator să plătească fiecărui utilizator Revolut suma de bani care îi corespunde, din alimentări, tranzacții sau transfer de bani.

Ceea ce înseamnă că Revolut ar putea fi considerat un terț poprit – iar la fel ca Angajatorul tău – Revolut ar putea fi somat să rețină și să vireze din acel cont, suma de bani solicitată de ANAF / Creditor.

Totodată, la sfârșitul anului trecut, Revolut a declarat că a obținut licența bancară de la Banca Centrală Europeană, ceea ce înseamnă nu numai că Revolut va putea oferi și alte servicii oferite de regulă de Bănci (credite, depozite, etc.), dar și faptul că o eventuală procedură de poprire a acestui tip de cont nu va mai presupune formalități administrative atât de complicate.

Așadar, există posibilitatea teoretică de poprire a acestui cont, însă în funcție de cum va evolua situația Revolut, formalitățile adminstrative necesare (birocrația, procedura) pentru un astfel de mecanism pot să rămână mai complicate sau pot fi înlesnite.

Leave a comment