Noua declarație ce trebuie depusă de toate firmele din România!
Noua declarație ce trebuie depusă de toate firmele din România!

Toamna vine cu noi schimbări de legi și cu noi obligații pentru toate firmele din România.
Prin Legea nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a apărut obligația de a depune o Declarație privind beneficiarul real al societății – o nouă obligație pentru TOATE societățile din România.
Ce înseamnă ”beneficiar real al societății”?
Beneficiar real al societății este:
– persoana sau persoanele fizice care deţin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect, asupra unui număr de acţiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridică deţinută sau controlată nefiind o persoană juridică înregistrată la registrul comerţului ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată şi care este supusă unor cerinţe de publicitate în acord cu cele reglementate de legislaţia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel internaţional. Acest criteriu este considerat a fi îndeplinit în cazul deţinerii a cel puţin 25% din acţiuni plus o acţiune sau participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%;
– persoana sau persoanele fizice ce asigură conducerea persoanei juridice (…)
Ce este declarația și ce trebuie să conțină?
Declarația privind beneficiarul real al societății este o declarație pe proprie răspundere pe care o dă reprezentantul legal al societății și care trebuie să cuprindă următoarele informații:
- datele de identificare ale beneficiarilor reali:
numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa - modalitățile în care se exercită controlul asupra societății
Unde se înregistrează noua declarație?
Declarația privind beneficiarul real al societății se va depune la Oficiul Registrului Comerțului la care ați înființat societatea, iar aceasta se va înregistra într-un nou Registru denumit – Registrul beneficiarilor reali al societăților.
Când trebuie depusă noua declarație?
Legea spune că Declarația privind beneficiarul real al societății se depune la înființarea firmei, anual sau ori de câte ori intervine o modificare.
Declarația anuală se depune la Oficiul Registrului Comerţului la care ați înființat societatea, în termen de:
- 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale (dacă nu a intervenit nici o modificare privind beneficiarul real al societății),
- 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real
Cum puteți da această declarație?
Declarația privind beneficiarul real al societății o puteți da:
- în faţa reprezentantului oficiului registrului comerțului sau
- în fața notarului public și veți depune mai apoi declarația la Oficiul Registrului Comerțului în formă autentică, personal sau prin reprezentant (spre exemplu, prin avocat)
Care este sancțiunea în cazul nedepunerii declarației?
În cazul în care nu veți depune declarația privind beneficiarul real al firmei dvs., această faptă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
În cazul în care nici după 30 de zile de la data aplicării amenzii nu ați depus declaraţia privind beneficiarul real, Oficiului Național al Registrului Comerțului va cere tribunalului DIZOLVAREA societății dvs.
Practic, dacă nu depuneți noua declarație privind beneficiarul real al societății dvs. riscați dizolvarea firmei!
În loc de concluzii:
1. Această declarație privind beneficiarul real al unei societăți are logică în cazul în care reprezentantul legal (adică administratorul) firmei este o altă societate (poate străină). În această situație este important de știut cine este persoana din spatele societății, cine este acel beneficiar real al firmei respective.
Cu toate acestea, și până la apariția acestor modificări legale, în cazul în care înființai o firmă nouă iar administratorul era o altă societate străină (spre exemplu), la registrul Comerțului se depuneau documente doveditoare privind entitatea care avea calitatea de administrator într-o firmă din România (spre exemplu Certificat constatator eliberat de Camera de Comerț din țara în care era înființată societatea).
Din aceste documente reieșea cine este în fapt beneficiarul real.
2. Noua declarație privind beneficiarul real pare fără sens în cazul societăților care au, spre exemplu, asociat unic și administrator. Iar aceste cazuri vor fi cu siguranță foarte multe.
Este foarte clar cine este beneficiarul real al firmei dacă avem un singur asociat, care este și administratorul firmei, nu?
3. Această nouă declarație presupune noi costuri pentru fiecare firmă din România.
Aici discutăm despre costul pentru a da declarația la notar , iar mai apoi costul cu înregistrarea acesteia la Oficiul Registrului Comerțului.
Recomandarea noastră este de a începe imediat demersurile pentru a obține această nouă declarație și pentru a o înregistra la Oficiul Registrului Comerțului.
Nu riscați o amenda cuprinsă între 5000 lei – 10.000 lei sau chiar dizolvarea firmei pentru o declarație!
Tu ai depus noua declarație?