Cum scoți bani din firmă în mod legal?

Cum scoți bani din firmă în mod legal?

 

Cum scoți bani din firmă în mod legal?

 

Cum scoți bani din firmă în mod legal?

Cum scot bani din firmă?

Cum scot bani din SRL?

Asta a fost întrebarea pe care am primit-o la fiecare două zile, de când am deschis canalul de Youtube.

Așa ca hai să răspundem azi la ea.

O să-ți prezint câteva soluțiile legale prin care poți scoate bani din firmă.

Și în același stil caracteristic, o să fiu foarte sinceră și o să-ți spun care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei posibilități de a scoate bani din firmă, în mod legal.

Nu ai timp să citești articolul? Vezi VIDEO!

1

Prima variantă și, de fapt, cum ar trebui să se întâmple în realitate – Scoaterea de Dividende – trimestrial sau anual

Așa cum am discutat și în aceste două video-uri, atunci când ești asociat într-un SRL, vei câștiga bani prin distribuirea de dividende, dacă și numai dacă firma în care ești asociat este pe profit contabil.

Adică, dacă după ce se întocmesc situațiile contabile, se stabilește că firma ta este pe profit, atunci acest profit se poate distribui mai departe către asociații firmei – prin dividende.

Dividendele se pot scoate anual sau trimestrial.

Când spun că dividendele se scot anual, înseamnă că după ce se finalizează anul calendaristic, se întocmește situația financiară a firmei tale și se constată că firma e pe plus.

Care este cel mai devreme termen pentru a retrage dividende anual?

După ce s-a încheiat anul calendaristic, firma de contabilitate face situațiile financiare și atunci se pot distribui și dividendele. Nu este obligatoriu ca aceste situații financiare să fie și depuse la ANAF pentru ca asociații să încaseze banii din dividende.

Deci, în cazul dividendelor anuale, cel mai devreme le poți încasa la începutul anului următor, pentru anul precedent.

Spre exemplu, în ianuarie 2021 pentru anul 2020.

Însă ai grijă să discuți acest aspect cu echipa ta de contabilitate, să le spui că vrei asta și în funcție de câte e de muncă la actele firmei tale, echipa contabilă va lucra la situațiile financiare. După ce aceste situații financiare sunt gata și este profit în firmă, vei primi și banii din dividende.

Când spun că dividendele se pot scoate și trimestrial, înseamnă că tu trebui să-i spui contabilului tău că vrei acest lucru, el va întocmi situațiile financiare trimestriale, se va stabili dacă firma este pe profit după acel trimestru și mai apoi ți se vor distribui dividendele.

Odată cu întocmirea situațiilor financiare trimestriale trebuie făcută și inventarierea patrimoniului societății tale. Adică se face o inventariere in acte a bunurilor din firma ta.

Când poți primi dividendele trimestriale?

Dacă ai profit pentru trimestrul 1 din anul 2021 (adică pentru lunile ianuarie, februarie, martie 2021), situațiile financiare ale acestui trimestru se întocmesc în luna aprilie, se pregătește tot în aprilie și hotărârea AGA / Decizia asociatului unic de repartizarea de dividende, iar în 30 de zile de la data acestei hotărâri sau decizii trebuie înregistrate la ANAF situațiile financiare ale firmei tale.

Însă MARE ATENȚIE la distribuirea dividendelor trimestriale.

Aici există un pericol pe care mulți antreprenori nu îl văd.

Firma ta poate fi pe profit în primul trimestru al anului, tu te grăbești să scoți acești bani ca dividende trimestriale, iar la sfârșitul anului, când se pregătește situația anuală, se constată că de fapt firma ta este pe minus, nu pe plus.

Adică ai avut profit poate în trimestrul 1, însă mai apoi, firma nu a mai avut profit, poate chiar a mers îm pierdere.

Asta înseamnă că, după ce se face situația finală anuală a firmei și se constată că firma nu e pe profit, trebuie să aduci banii primiți ca dividende trimestriale înapoi în firmă.

Recomandarea mea este să fii echilibrat. să nu te arunci imediat în a scoate dividende trimestriale, mai ales când firma ta e la început și nu poți să previzionezi foarte bine cum va merge anul pentru afacerea ta.

Asta pentru că de regulă, banii din dividendele trimestriale sunt demult cheltuiți, iar al sfârșitul anului nu mai ai de unde să-i aduci înpoi.

Deci evită astfel de situații și dacă poți, așteaptă să se încheie anul, ca să fii safe și să îți scoți atunci dividendele din firmă.

După ce am stabilit că firma e pe plus,

se întocmește o Hotărâre AGA sau o Deciziei a asociatului unic prin care se decide fie:

  • repartizarea profitului sub formă de dividende;
  • lăsarea profitului nerepartizat.

În cazul în care repartizăm profitul prin dividende, vom stabili și suma exactă care va reveni fiecărui asociat din firmă.

Atenție: Doar hotărârea sau decizia prin care stabilim dividendele distribuite către asociați nu înseamnă că dividendele astea se și plătesc către asociați.

Asociații pot lua decizia de a reinvesti dividendele înpoi în firmă.

Doar dacă dividendele repartizate sunt și plătite asociațiilor, atunci avem dividende plătite.

Ce impozite și taxe plătești pentru dividende?

Impozit de 5% din suma repartizată către asociat

Impozitul se reține și se plătește la Stat de Firma care acordă dividendele.

ATENȚIE chiar dacă nu ai încasat dividendele, dacă ele au fost distribuite, impozitul va trebui plătit până în data de 25 a lunii următoare celei în care s-au distribuit dividendele.

ex. Dividende distribuite în martie 2021, termen plata impozit pana în data de 25 aprilie 2021

Deci pentru plata impozitului NU are importantă dacă tu ai încasat banii respectivi din dividende, ci are importantă dacă ai făcut repartizarea dividendelor prin hotăârea AGA sau nu.

Contribuția la sănătate

  • nu o plătești dacă valoarea dividendelor încasate este sub 27.600 lei în 2021 (adică sub pragul de 12 salarii minime pe economie)
  • dacă depășești valoarea prag de 12 salarii minime – atunci vei plăti 2.760 lei la Sănătate

Atenție: Dacă dividendele tale depășesc suma de 27.600 lei, vei plăti Contribuție la sănătate chiar dacă ești salariat!

2

Salariul tău

 

O altă modalitate legală de a scoate bani din firmă este ca tu să te angajezi în cadrul firmei tale, iar pentru tine în calitate de salariat firma îți va datora salariu.

Deci vei putea scoate din firma valoarea salariului tău.

Atenție la această modalitate, pentru că vei avea de achitat și contribuțiile aferente angajatorului, iar acestea se transformă într-o sumă consistentă.

3

Restituirea creditărilor către asociați

 

O altă modalitate este restituirea creditărilor de către firmă către asociații ei.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că la început de activitate, firma ta nu a avut bani, decât acel capital social amărât de 200 de lei.

Așa că tu în calitate de asociat ai adus la început bani de acasă pentru ca societatea să își înceapă activitatea.

La fiecare “Adus bani de acasă” ma refer că ai încheiat un contract de creditare (Adică de împrumut) între tine în calitate de asociat și firma ta, prin care ai împrumutat firma cu o sumă de bani pentru un anumit timp.

Așa că, după ce firma are bani și are de unde să-ți restituie împrumuturile pe care tu i le-ai tot făcut, poți discuta cu contabilul tău să faci restituire creditare – adică să-ți recuperezi împrumutul acordat firmei.

Atenție: Ca să poți scoate bani din firmă în această formă, de restituire creditare, este absolut obligatoriu ca tu să fi adus în calitate de asociat bani în firmă la un anumit moment.

Adică, dacă NU ai împrumutat firma cu bani, firma nu are cum să-ți de acum nimic înapoi.

4

Avans spre decontare – dar aduci dovezile cheltuielilor efectuate pentru societate

 

Aici am zis să o menționez ca variantă de a scoate bani din firmă, dar e discutabilă, în sensul că nu poți face ce vrei tu cu banii.

Adică, cu dividendele încasate, cu salariul și cu restituirea împrumutului poți să faci ce vrei tu mai departe.

Pe când cu sumele încasate ca și avans spre decontare NU poți.

Ce înseamnă de fapt avans spre decontare?

Înseamnă că scoți o anumit sumă de bani din contul firmei ca să cumperi sau să faci alte cheltuieli pentru firmă.

Spre exemplu pentru cumpărarea de anumite bunuri în firmă, de care firma are nevoie pentru a desfășura activitatea ei.

Deci tu scoți bani din firmă ca și avans spre decontare, cumperi ce ai de cumpărat pentru firmă și pe firmă, și aduci ulterior la contabilitate dovezile astea – facturi, bonuri, chitanțe etc.

Dacă ți-au mai rămas bani față de cât ai luat inițial, trebuie să îi aduci înapoi în firmă.

 

5

Protocol

 

O altă variantă ar fi cheltuielile cu Protocol.

Atenție, din nou, nici în acest caz nu poți face ce vrei tu cu banii.

Cheltuielile cu protocolul se referă la eventuale mese în oraș cu clienți, atenții oferite clienților, furnizorilor – ciocolată, flori, etc.

Și atenție: fără alcool și fără țigări.

Dar vei putea utiliza bani din firmă pentru aceste cheltuieli de protocol, pe care le faci practic pentru firmă și vei aduce la contabilitate dovezile – bonuri, facturi etc. care fac dovada modului în care ai cheltuit bani pe protocol.

6

Vânzarea bunurilor care aparțin asociaților

 

O altă variantă de a socate bani legal din firmă poate fi vânzarea bunurilor asociatului către firma sa.

Însă folosiți asta cu mare atenție.

Nu puteți vinde la suprapreț bunuri către firmă. Prețul trebuie să fie unul corect. Aici putem vorbi de prețul practicat în mod obișnuit pe piață pentru un bun asemănător, în aceeași stare de uzură sau de un raport de evaluare făcut de un evaluator, prin care se stabilește valoarea produsului, iar mai departe se va stabili prețul.

 

7

Diurna pentru deplasări (în România și în Străinătate)

 

Acest subiect este o întreagă cutei a Pandorei. Așa că nu o să discutăm aici TOT ce ține de diurnă și deplasări.

Însă e important să știi că Angajații, Administratorul, Directorii pot face deplasări pentru societate în țară și/sau în străinătate.

Pentru aceste deplasări se acordă diurnă – în țară indemnizația este de 20 de lei pe zi, iar în Străinătate diferă în funcție de țara unde se face deplasarea.

Suma maximă pe care o poți acorda ca diurnă fără să fie impozitată este valoarea minimă ori 2,5.

Deci, dacă în România valoare minimă este 20 lei pe zi, poți acorda dură de 50 de lei pe zi, fără să fie impozitată.

Aceeași regulă se aplică și pentru diurna aferentă deplasărilor în străinătate.

Aici trebui întocmite o serie de documente pentru deplasare, pentru ca totul să fie legal, însă dacă tot trebuie să faci deplasări pentru firmă – să te vezi cu clienți, furnizori, recrutezi etc. – atunci le vei plăti din firmă.

 

8

Acordarea de împrumuturi administratorului în limita a 5000 EURO și cu respectarea art. 144 indice 4 din legea 31/1990

 

Mi se pare cea mai riscantă formă, așa că de regulă nici nu o menționez, pentru că sunt șanse maxime să fie folosită exact cum nu trebuie.

Însă pentru că am văzut că este des recomandată, am zis să atingem și acest subiect.

Așa cum știi (sau ar trebui să știi!) firma ta nu s-a născut ca să facă acte de binefacere și nici să-ți dea ție împrumuturi, ci s-a născut ca să producă profit.

Cam așa, numai ceva mai academic spune și Legea societăților în articolul 144 indice 4 când spune că este interzisă acordarea de împrumuturi de societate către administratori și multe alte activități de genul acesta.

Doar că același articol, menționează la următorul alineat că interdicția aceasta ca firma să împrumute administratorul NU se aplică

a)în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;

b)în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.

Acum, de aici, s-au născut mai multe interpretări.

Una – în sensul că firma ar putea împrumuta administratorul cu sumă mai mică de 5.000 euro.

Alta – că de fapt firma poate împrumuta administratorul suma de până în 5000 euro doar dacă firma face asta ca și activitate curentă și nu împrumută administratorul în condiții mai favorabile decât condițiile pe care le practică de regulă firma când dă împrumuturi.

Adică, ar putea da firma împrumuturi către administratorul ei, dacă firma respectivă are o asemenea activitate – de acordare împrumuturi – care presupune autorizații speciale si alte reguli de respectat.

Mie mi se pare o soluție foarte riscantă, am văzut că ea este recomandată pe forumuri, cu tot felul de măsuri de sigurață – de genul menționarea acestei posibilități în actul constitutiv al firmei, încheierea contractului de împrumut la notar și altele.

Cu toate acestea, din punctul meu de vedere, riscul există.

Oricând, un control fiscal ar putea reîncadra acest împrumut dat de societate către administrator ca fiind dividende acordate în avans sau alte operațiuni.

Și va trebui să dai oricum banii ăștia înapoi. Pentru că până la urma urmei este un împrumut.

Doar că dacă este reîncadrat la un control fiscal, consecințele vor fi mult mai costisitoare.

Deci, eu nu aș folosi această variantă de a scoate bani din firmă în mod legal. Mi se pare foarte riscantă și poate conduce la consecințe dramatice.

Deci, folosiți cu cap toate posibilitățile legale pe care le aveți. Nu luați de bun tot ce vedeți pe forumuri sau pe internet și gândiți-vă dacă în situația voastră, în firma voastră o anumită soluție se poate sau nu implementa.

 

Comments (1)

[…] Citește mai pe larg despre modalitățile prin care poți scoate bani din SRL-ul tău aici. […]

Leave a comment