Ce s-a întâmplat?
Google are obligația în SUA de a colecta informațiile fiscale de la toți creatorii de conținut monetizați din afara SUA, iar în anumite condiții – are obligația de a deduce impozitele când acești creatori câștigă venituri din vizualizările video-urilor lor, înregistrate din SUA.
Deci, după cum vezi sunt câteva condiții:
- noua impozitare se aplică numai creatorilor de conținut din afara SUA și care sunt monetizați pe Youtube
- se aplică numai pentru veniturile obținute din vizualizările provenite de pe teritoriul SUA – cu excepția cazului în care nu comunici date fiscale si atunci Youtube îți va reține 24 % din toate câștigurile de pe Youtube
- această nouă impozitare se aplică la toate veniturile din Youtube – fie că e vorba de youtube premium, super stickers, venituri din vizualizări, super chat etc.
Cel mai probabil ai primit deja o solicitare din partea Youtube de a-ți completa datele fiscale în contul tău de Google Adsense – în secțiunea Payments – Manage Settings – United States tax info.
Aici o să răspundeți la câteva întrebări pentru a se putea stabili în concret ce tip de impozit ți se va aplica.
Întrebările le vei regăsi inclusiv în limba română, deci nu trebuie să-ți faci griji că nu vei putea răspunde la aceste întrebări.
În ceea ce privește formularele de impozitare, vom avea:
- Formularul W-8BEN – Pentru creatorii care obțin venituri din Youtube în calitate de persoană fizică
- Formularul W-8BEN-E – Pentru creatorii care obțin venituri din Youtube pe o entitate juridică
Atenție: trebuie să-ți completezi datele fiscale în formularul care ți se potrivește până la data de 31 mai 2021, pentru că partea de impozitare ți se aplică începând cu luna iunie 2021.
.
Cât vei fi taxat?
procentul impozitului / taxei va depinde de următoarele criterii:
- dacă ți-ai completat formularul cu datele fiscale – în contul de Adsense
- câți bani câștigi din vizualizările înregistrate de pe teritoriul SUA
- dacă România are o convenție încheiată cu SUA pe subiectul taxelor și impozitelor.
Procentul taxelor variază între 0% – 30% în funcție de toate criteriile de mai sus. Iar acest procent ți se va aplica la toate câștigurile tale lunare provenite din SUA din Adsense.
Deci, ce va trebui să verifici este câți bani din vizualizări sau altele, provin de la cei care te urmăresc sau îți vizionează video-urile de pe teritoriul SUA.
Dacă canalul tău nu are vizualizări deloc de pe teritoriul SUA – atunci nu ți se va reține un impozit în acest sens.
Dacă canalul tău are vizualizări de pe teritoriul SUA și deci, obții bani de pe vizualizările provenite din SUA, atunci procentul de impozitare se va calcula numai la aceste vizualizări din SUA.
Cât mai exact te va taxa Youtube?
Dacă nu îți completezi formularul cu datele fiscale – Youtube va reține 24% din TOATE câștigurile tale de pe Youtube (deci nu doar din vizualizările din SUA).
De ce?
Pentru că dacă tu nu îi completezi date în acel formular (fie pentru persoană fizică, fie pentru persoană juridică) atunci Google te va trata fiscal ca un cetățean din SUA
Pentru că între România și SUA s-a încheiat o Convenție privind evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor în 23 decembrie 1974 (deci nu vă speriați dacă cuvintele folosite sunt ciudate și dacă se menționează Republica Socialiste România) – vei fi taxat cu 10% din veniturile obținute din SUA.
De ce?
Conform articolului 12 din Convenția privind evitarea dublei impuneri încheiată între SUA – România – redevențele obținute de către un rezident al unuia dintre statele contractante din surse situate în celălalt stat contractant nu vor fi impozitate de către celălalt stat contractant cu o cotă care depășește 10% din suma brută a redevențelor culturale.
Din punctul de vedere al acestei convenții – Redevențele culturale sunt plățile de orice fel făcute pentru considerentul folosirii sau dreptului de a folosi drepturi de autor cu privire la opere literare, artistice sau științifice, inclusiv drepturile de autor pentru filme sau filme ori benzi imprimate folosite la emisiunile de radio sau televiziune.
Deci, în traducere din legaleză în română, tot ce am zis mai devreme înseamnă că pentru veniturile de pe Youtube, pentru că vorbim de chestiuni referitoare la drepturile de autor – fiind considerate în această convenție redevențe culturale – vei fi taxat cu o cotă de 10% aplicată la veniturile Youtube obținute din vizualizările din SUA.
Așadar, pentru a ți se impune un procent de 10 % de impozitare – beneficiind în acest fel de convenția de evitare a dublei impuneri încheiată între SUA – România, vei completa un “non-US tax identification number” – adică fie un CNP (dacă obții aceste venituri în calitate de persoană fizică) fie un cod fiscal (dacă obții aceste venituri în calitate de persoană juridică).
Acest număr îl vei completa în formularul care ți se potrivește – fie W-8BEN fie W-8BEN-E- la secțiunea Tax identity.
Deci, ca să fie mai simplu:
Să spunem că ești un creator de conținut pe Youtube monetizat și că obții venituri lunare din Youtube (adică din Google Adsense) în cuantum de 100 de dolari.
Din acești 100 de dolari, 10 dolari provin din vizualizări de pe teritoriul SUA.
Ce urmează din iunie 2021:
1) dacă nu-ți completezi datele fiscale în formularul din Google Adsense – Youtube îți va reține 24% din cei 100 de dolari. Ceea ce înseamnă că în loc să primești 100 de dolari in iunie 2021, vei primi 76 de dolari.
2) dacă îți completezi datele fiscale și ești cetățean român sau obții veniturile pe o entitate juridică română – Youtube îți va reține 10% din cei 100 de dolari, Adică, din iunie 2021 vei primi în loc de 100 de dolari, 90 de dolari.
Atenție – așa cum spuneam la începutul acestui video – Google Adsense își reținea oricum deja între 32 % și 49 % din veniturile creatorilor de conținut, iar acum va mai reține un procent de 10% cu titlu de impozit care va fi plătit în SUA – de la creatorii de conținut din România care își completează datele fiscale și le transmit în Google Adsense prin formularul potrivit.
Deci, veți rămâne la sfârșit cu mai puțini bani încasați de la Google Adsense.
Iar dacă calculăm la aceste procente și impozitele pe care le datorați către Statul Român pentru veniturile din Youtube – atunci vom rămâne la sfârșit cu mai puțini bănuți din Google Adsense.
Așa cum vă spuneam între SUA și România s-a încheiat o CONVENŢIE evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale asupra veniturilor, ceea ce înseamnă că în această convenție s-a stabilit modul în care va acționa fiecare stat contractant pentru înlăturarea dublei impuneri, pentru evitarea unei impozitări care nu este conforma cu convenția.
Pe scurt, există riscul ca venitul tău să fie impozitat de două ori, dacă două țări au dreptul de a-l impozita, deoarece, de exemplu – locuiești într-o țară dar prestezi activitate într-o altă țară. Din fericire, majoritatea țărilor au încheiat acorduri privind dubla impozitare. Acestea îți permit să eviți plata impozitelor în două țări.
Exista trei metode de baza privind eliminarea dublei impuneri:
1) scutirea de impozite
2) creditul fiscal
3) deducerea cheltuielilor cu impozitele
Cu toate acestea, în Convenția încheiată între SUA și România s-a convenit în articolul 21 – evitarea dublei impuneri se va face prin metoda creditului fiscal.
Deci practic, cetățeanul român va avea un credit față de Statul Român, creditul acesta fiind de fapt impozitul plătit în SUA pentru veniturile obținute din SUA, dar nu poate fi mai mare decât partea de impozit pe venit datorat în România, aferentă venitului impozabil din străinătate.
Acum partea asta sună tare bine în teorie.
În practică, cam scârțâie.
De ce spun asta?
Pentru că, dacă obții venituri din Google Adsense ca persoană fizică sau ca PFA, în acest caz vei putea să beneficiezi efectiv de metoda creditului fiscal și să ți se scadă din impozitul pe care îl ai de plătit în România pentru aceste venituri – să ți se scadă impozitul deja reținut de Google Adsense și achitat în SUA.
Astfel că, tu în România vei plăti pentru veniturile din Google Adsense, diferența de impozit calculată din :
IMPOZITUL PE CARE ÎL DATOREZI ÎN MOD NORMAL PENTRU ACESTE VENITURI – IMPOZITUL REȚINUT DE GOOGLE ADSENSE ȘI PLĂTIT ÎN SUA.
Exemplul 1:
O persoană fizică rezidentă în România obține venituri din Google Adsense – de pe urma vizionărilor de pe teritoriul SUA în sumă de 5.000 de dolari. Persoana fizică completează toate datele sale fiscale către Google Adsense – pentru a face dovada rezidenței fiscale din România , în vederea aplicării cotei de impozit din Convenția de evitare a dublei impuneri încheiată între România și SUA de 10%.
Asta înseamnă:
5.000 dolari * 10% = 500 dolari impozit reținut și plătit în SUA direct de către Google Adsense.
Dacă venitul de 5000 de dolari ar fi fost obținut în România, persoana fizică ar fi urmat următoarea schemă:
pasul 1: transformăm 5.000 dolari în lei la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare comunicat de BNR, din anul de realizare al venitului – adică să spunem că BNR a comunicat un curs de schimb mediu pt. anul 2021 de 4,80 lei.
asta înseamnă 5000 dolari X 4,80 lei = 24.000 lei
pasul 2:
Impozitul datorat in România pentru acest venit ar fi fost de 24.000 lei X 10% = 2.400 LEI
pasul 3:
Impozitul plătit în SUA este de:
500 de dolari X 4, 80 lei = 2.400 LEI
Întrucât echivalentul în lei al impozitului plătit în SUA (2.400 lei) este egal cu impozitul plătit în România, nu mai sunt diferențe de achitat.
Însă atenție: calculul acesta a avut în vedere numai veniturile de 5000 de dolari obținuți din vizionările de pe teritoriul SUA.
Dacă tu obții venituri și din vizionări din alte țări, pe lângă SUA, iar în total obții venituri de 10.000 de dolari, atunci pentru cei 5.000 de dolari obținuți din vizionările din SUA – nu mai plătești impozit suplimentar în România, însă vei plăti impozit în România pentru diferența de venituri de 5000 de dolari obținută din celelalte vizionări, din afara SUA.
Însă mare atenție, pentru ca tu să beneficiezi de acest credit fiscal extern trebuie îndeplinite, cumulativ următoarele condiții:
a) să se aplice prevederile convenției de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul străin în care s-a plătit impozitul;
b) impozitul plătit în străinătate, pentru venitul obținut în străinătate, a fost efectiv plătit
Plata impozitului în străinătate se dovedește printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competentă a statului străin respectiv sau de către cel care a plătit efectiv impozitul – cazul nostru ar trebui să o obții de la Google Adsense
c) venitul pentru care se acordă credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevăzute la art. 61 – iar acest venituri din Youtube / Google Adsense se încadrează aici
În cazul în care ți-ai completat datele în acel formular impus acum de Google Adsense și ai oferit datele firmei tale cu care obții acest venituri, iar firma ta este microintreprindere – 3% sau 1%, atunci tu nu vei putea aplica metoda creditului fiscal extern pentru a ți se scădea impozitul reținut și plătit la sursă de Google Adsense pentru vizionările din SUA.
Asta pentru că nu există prevederi în Codul Fiscal legate de aplicarea metodei de credit fiscal – pentru evitarea dublei impuneri – la microintreprinderi.
Practic nu sunt mecanisme legale, prin care SRL-ul tău microintrepridere să poată scădea din impozitul plătit în România pentru venituri din Youtube – impozitul pe care i la-a reținut Youtube în SUA.
Pe acest subiect am întrebat telefonic și inspectori ANAF pentru a vede acum interpretează ei această situații, iar răspunsul lor a fost același – că la microintreprindere nu ai cum să scazi impozitul reținut în SUA din impozitul pe care il datorezi în România.
Așa că, din păcate, în cazul SRL-ului microintreprindere acestuia i se va retine impozit de către Google Adsense pentru vizionările din SUA, iar în România va plăti impozit calculat la toate veniturile obținute de SRL – indiferent că sunt și din vizionări din SUA, pentru care s-a plătit deja impozit.
Adică, partea de evitarea dublei impuneri NU se poate aplica efectiv la SRL cu sistemul de microîntreprindere.
Plătești impozit reținut de Youtube pentru vizionări din SUA și mai plătești incă o dată impozit pentru toate veniturile (inclusiv din vizionări SUA), în România.
Conform art. 39 Cod fiscal Impozitul plătit unui stat străin se scade din impozitul pe profit, dacă se aplică prevederile convenției de evitare a dublei impuneri încheiate între România și statul străin.
Asta înseamnă că la SRL – Impozit pe profit – se va urma aceeași procedură ca în cazul în care obții venituri din Youtube în calitate de PF / PFA – adică impozitul reținut si plătit în SUA, ți se va scădea din impozitul pe profit pe care îl ai de plătit în România – din tot profitul impozabil (aducă din venituri minus cheltuieli deductibile).
Cu toate acestea, credem că sunt foarte puține SRL-uri cu sistemul de impozit pe profit care obțin venituri din Youtube.
Asa că va trebui să decizi dacă vei obține veniturile din Youtube în calitate de PFA sau SRL microintreprindere și după ce ai decis – să completezi formularele impuse de Youtube / Google Adsense.
Asta pentru că:
- in calitate de P.F. nu vei putea obține venituri din Youtube cu caracter de continuitate fără o formă juridică – deci odată ce observi că veniturile obținute de tine din Youtube nu mai au caracter ocazional (1 dată / per an), trebuie să decizi dacă înființezi un PFA sau un SRL pentru desfășurarea acestor activități , în mod legal, pe viitor
- iar în ceea ce privește SRL impozit pe profit – condițiile fiscale sunt prea costisitoare pentru a alege acest tip de impozitare doar pentru a face venituri din Youtube
Adică: pentru a aplica sistemul de impozit pe profit – trebuie să ai capital social 45.000 lei + 2 angajați.
Din punctul nostru de vedere ar trebui să analizezi înainte de toate, de unde obții cele mai multe venituri:
- dacă sunt din vizionările din SUA
- dacă sunt din vizionările din alte State și mai puțin din SUA
Pentru că dacă ai un canal în limba engleză cu multe vizionări din SUA (să spunem în proporție majoritară) – atunci dacă evaluăm strict acestă situație a impozitării – ți-ar conveni mai mult să ai în vedere înființarea unui PFA – în cadrul căruia să poți aplica metoda creditului fiscal extern pentru a evita dubla impunere.
Pentru că tu ai obține multe venituri din vizionările din SUA, deci ai plăti impozit semnificativ pentru ele și ar merita ca acel impozit semnificativ deja achitat să ți se scadă din impozitul pe care îl mai datorezi în România pentru celelalte vizionări din alte state.
În schimb, dacă ai putține vizionări din SUA, atunci dacă evaluăm situația strict din punctul de vedere al noii impozitări aplicate de Youtube – ai putea avea în vedere alegerea unui SRL – în cadrul căruia nu poți aplica creditul fiscal și vei plăti impozit și în SUA și în România, insă având în vedere că impozitul achitat în SUA e mic (pentru că banii din vizionări SUA sunt putini), nu te afectează atât de mult.
Însă, înainte să te arunci cu capul înainte în a înființa un PFA sau un SRL, ține minte că trebuie să ai în vedere mai multe aspecte fiscale / legale – și nu doar acest criteriu nou al impozitării aplicate de SUA creatorilor de conținut NON-SUA.