Declarația de beneficiar real SRL & ASOCIAȚII
Declarația de beneficiar real SRL & ASOCIAȚII

Ce naiba e declarația de beneficiar real?
Cine trebuie să depună declarația de beneficiar real?
Când trebuie depusă declarația de beneficiar real?
Cum trebuie făcută și unde se depune?
Dacă nici tu n-ai prea înțeles care e treaba cu declarația de beneficiar real atunci, articolul ăsta este pentru tine.
În acest video o să-ți spun exact ce este declarația de beneficiar real, cine are obligația să o depună, până când trebuie depusă, în ce formă și unde se depune ea.
Nu ai timp să citești articolul? Te poți uita la video!
Ce este declarația de beneficiar real?
Declarația privind beneficiarul real al societății este o declarație pe proprie răspundere pe care o dă reprezentantul legal al societății (adică administratorul societății) și care trebuie să cuprindă următoarele informații:
- datele de identificare ale beneficiarilor reali:
- numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa
- modalitățile în care se exercită controlul asupra societății
Declarația este cerută în scopul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanțării terorismului.
Adică Oficiul Spălării Banilor vrea să știe exact CINE este în spatele fiecărei firme din România.
Cine are control asupra firmei, cine ia banii și cine aduce banii în firmă.
Pentru mai multe detalii & informații despre cum pregătești declarația, descarcă ultimul nostru E-book GRATUIT despre Declarația de beneficiar real!
Click aici pentru a descărca întregul material GRATUIT!
Ce înseamnă “modalitățile în care se exercită controlul asupra societății”?
Pentru că în lege toată expresia de modalitate în care se exercită controlul arată cam așa:
“persoana fizică sau persoanele fizice care deţin sau controlează în ultimă instanţă societatea supusă înregistrării în registrul comerţului prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate asupra unui procent suficient din numărul de acţiuni ori din drepturile de vot ori prin participaţia în capitalurile proprii ale societăţii respective, inclusiv prin deţinerea de acţiuni la purtător, sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, alta decât o societate cotată pe o piaţă reglementată care face obiectul cerinţelor de divulgare a informaţiilor în conformitate cu dreptul Uniunii Europene sau cu standarde internaţionale echivalente care asigură transparenţa corespunzătoare a informaţiilor privind exercitarea dreptului de proprietate. Deţinerea a 25% plus unu acţiuni sau participare în capital al unei societăţi într-un procent de peste 25% de către o persoană fizică este un indiciu al exercitării directe a dreptului de proprietate. Deţinerea a 25% plus unu acţiuni sau participarea în capital al unei societăţi într-un procent de peste 25% de către o entitate corporativă străină, care se află sub controlul unei persoane fizice, sau de către mai multe entităţi corporative străine, care se află sub controlul aceleiaşi persoane fizice, este un indiciu al exercitării indirecte a dreptului de proprietate;
2.în cazul în care, după depunerea tuturor diligenţelor şi cu condiţia să nu existe motive de suspiciune, nu se identifică nicio persoană în conformitate cu pct. 1 sau în cazul în care există orice îndoială că persoana identificată este beneficiarul real, persoana fizică care ocupă o funcţie de conducere de rang superior, şi anume: administratorul/administratorii, membrii consiliului de administraţie/supraveghere, directori cu competenţe delegate de la administratorul/consiliul de administraţie, membrii directoratului. Entităţile raportoare ţin evidenţa măsurilor luate în vederea identificării beneficiarilor reali în conformitate cu pct. 1 şi cu prezentul punct, precum şi a dificultăţilor întâmpinate în procesul de verificare a identităţii beneficiarului real;
b)în cazul fiduciilor sau construcţiilor juridice similare – toate persoanele următoare:
1.constituitorul/constituitorii, precum şi persoanele desemnate să îi/le reprezinte interesele în condiţiile legii;
2.fiduciarul/fiduciarii;
3.beneficiarul/beneficiarii sau, în cazul în care identitatea acestuia/acestora nu este identificată, categoria de persoane în al căror interes principal se constituie sau funcţionează fiducia sau construcţia juridică similară;
4.oricare altă persoană fizică ce exercită controlul în ultimă instanţă asupra fiduciei sau a construcţiei juridice similare din dreptul străin prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate sau prin alte mijloace;
c)în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ:
1.asociaţii sau fondatorii;
2.membrii în consiliul director;
3.persoanele cu funcţii executive împuternicite de consiliul director să exercite atribuţii ale acestuia;
4.în cazul asociaţiilor, categoria de persoane fizice ori, după caz, persoanele fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, în cazul fundaţiilor, categoria de persoane fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite;
5.oricare altă persoană fizică ce exercită controlul în ultimă instanţă, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fără scop lucrativ;
d)în cazul persoanelor juridice, altele decât cele prevăzute la lit. a) – c), şi al entităţilor care administrează şi distribuie fonduri:
1.persoana fizică beneficiară a cel puţin 25% din bunurile, respectiv părţile sociale sau acţiunile unei persoane juridice sau ale unei entităţi fără personalitate juridică, în cazul în care viitorii beneficiari au fost deja identificaţi;
2.grupul de persoane în al căror interes principal se constituie ori funcţionează o persoană juridică sau entitate fără personalitate juridică, în cazul în care persoanele fizice care beneficiază de persoana juridică sau de entitatea juridică nu au fost încă identificate;
3.persoana sau persoanele fizice care exercită controlul asupra a cel puţin 25% din bunurile unei persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, inclusiv prin exercitarea puterii de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor organelor de administraţie, conducere sau supraveghere a respectivei entităţi;
4.persoana sau persoanele fizice ce asigură conducerea persoanei juridice, în cazul în care, după depunerea tuturor diligenţelor şi cu condiţia să nu existe motive de suspiciune, nu se identifică nicio persoană fizică în conformitate cu pct. 1-3 ori în cazul în care există orice îndoială că persoana identificată este beneficiarul real, caz în care entitatea raportoare este obligată să păstreze şi evidenţa măsurilor aplicate în scopul identificării beneficiarului real în conformitate cu pct. 1-3 şi prezentul punct.”
Mai bine vă spun, pe scurt, la ce se referă partea cu “modalitatea în care se exercită controlul în firmă”, expresia se referă la:
- persoana fizică din spatele firmei care controlează firmă – adică care deține 25% + 1 acțiuni / cotă de participare părți sociale sau bunurile din firmă că poate controla deciziile î firmă, unde se duc banii, către cine și ce fonduri.
- persoana fizică care ocupă o funcție de conducere, adică administratorul/administratorii, membrii consiliului de administraţie etc.
- în cazul asociațiilor, fundațiilor – sunt asociații sau fondatorii; membrii în consiliul director; persoanele fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite.
Spre exemplu, atunci când noi am pregătit declarațiile, am scris exact cine sunt asociații persoană juridică (cu toate datele de identificare – denumire, sediu, administrator) și am scris cât la sută dețin din firmă, cota lor de participare la capitalul social.
Să spunem că avem o firmă care are un singur asociat persoană juridică pe SRL 2.
Adică SRL 2 deține 100% din firma noastră (să spunem că firma noastră are un capital social de 200 lei, format din 20 părți sociale, fiecare parte socială = 10 lei)
Am scris în declarație datele administratorului firmei noastre, care declară pe proprie răspundere că în firmă beneficiarul real este SRL 2 (Asociatul Pj) iar modalitatea de control este:
- un control direct,
- asupra unui număr de 20 părți sociale,
- reprezentând 100% din totalitatea părților sociale ale societății și
- prin participația în capitalurile proprii ale societății într-un procent de 100%.
Cine trebuie să depună declarația de beneficiar real?
Societățile care au asociați persoane juridice și asociațiile și fundațiile.
În cazul firmelor:
Declarația de beneficiar real este dată de reprezentantul legal al firmei, de administratorul ei.
În cazul asociației sau fundației – consiliul director al asociației sau fundației împuternicește o persoană fizică pentru a da declarația de beneficiar real.
Cine nu trebuie să depună declarația de beneficiar real?
Nu vor depune declarația de beneficiar real – firmele care au numai asociați persoane fizice, pentru că acolo este destul de clar care sunt persoanele care exercită control asupra firmei, cine ia bani, cine aduce bani, cine transferă bani etc.
Deci, dacă în firma ta sunt numai asociați persoane fizice NU trebuie să depui această declarație.
În schimb, dacă în firma ta sunt și asociați persoane juridice (adică alte firme) sau sunt numai asociați persoane juridice , atunci trebuie să dai această declarație de beneficiar real.
Mai sunt exceptate firmele cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome și companiile naționale (adică firmele care au legătură cu statul).
Când trebuie depusă declarația de beneficiar real?
Termenul s-a tot prelungit, însă ultima modificare a legii spune că această declarație se poate depune în 90 de zile de la încetarea stării de alertă din România.
Pentru că România încă este în stare de alertă (la data acestui video) și nu știm exact cât va mai dura, aveți o perioadă bună de timp în care puteți face această declarație și să o depuneți – pentru a evita amenzile sau dizolvarea.
În cazul asociațiilor și fundațiilor
Declarația se mai depune ulterior, anual sau ori ori de câte ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.
Adică dacă faceți schimbări în cadrul asociației / fundației, va trebui să depuneți din nou această declarație.
În cadrul firmelor, declarația se depune o dată la înființarea firmei și ulterior, dacă modificați beneficiarul sau beneficiarii reali (adică iasă sau intră asociați sau se schimbă proporțiile pe care le au în capitalul social).
Atenție însă, declarația trebuie depusă numai de firmele care au asociați persoane juridice.
Dacă firma ta are doar asociați persoane fizice NU trebuie să depună declarația de beneficiar real.
Cum trebuie făcută declarația de beneficiar real?
În cazul firmelor
Declarația de beneficiar real poate fi dată de reprezentantul legal sau de persoana împuternicită :
- la avocat
- la notar
- direct la oficiul registrului comerțului
- semnată sub privată (Adică de mână) de către reprezentantul legal (Administratorul) sau cel împuternicit de firmă /a sociație / fundație
- ori formă electronică, cu semnătură electronică
Modelul de declarație de beneficiar real îl puteți găsi pe site-ul Oficiului Național Registrului Comerțului, așa că o să vă las link-ul aici.
De acolo puteți descărca modelul și îl puteți completa.
În cazul asociațiilor și fundațiilor:
Declarația de beneficiar real se dă în formă autentică la notar.
Unde se depune declarația de beneficiar real?
Firmele vor depune declarația de beneficiar real la Oficiul Registrului Comerțului de car aparțin (din județul lor).
Odată cu declarația trebuie completată și o cerere standard a Registrului Comerțului (pentru care veți găsi link AICI) și o copie de pe cartea de identitate a reprezentantului legal sau a persoanei împuternicite să dea această declarație.
Dacă alegeți să o depuneți prin avocat sau un delegat al societății voastre, atunci vei depune și împuternicirea sau delegația lui.
Declarația poate fi transmisă la Oficiul Registrului comerțului prin mijloace electronice, adică direct pe platforma ONRC cu semnătura electronică, prin poştă sau curier.
Asociațiile și Fundațiile vor trimite declarația către Ministerul Justiției.
Ce se întâmplă dacă nu depui declarația de beneficiar real?
În cazul firmelor:
Sancțiunea poate fi cuprinsă între 5000 lei – 10.000 lei sau chiar dizolvarea firmei pentru o declarație.
Iar în cazul asociațiilor și fundațiilor
Acestea riscă amendă de la 200 lei la 2.500 lei sau chiar dizolvarea asociației sau fundației.
Deci, ca o scurtă recapitulare:
- încă ai timp să depui declarația de beneficiar real, pentru că noul termen e de 90 de zile de la încetare stării de artă (iar în România încă suntem în starea de alertă și probabil vom mai fi o perioadă)
- dacă în firma ta sunt numai asociați persoane fizice NU trebuie să depui declarația de beneficiar real
- modelul declarației și lista de documente care o însoțesc și despre care am vorbit în video le vei găsi în E-book-ul despre Declarația de beneficiar real.
Descarcă acum gratuit materialul nostru despre Declarația de beneficiar real!
Dacă informațiile ți-au fost de folos, nu uita să trimiți acest articol și altor prieteni sau cunoștințe care ar fi interesați de acest subiect!
Îți mulțumim în avans pentru că faci asta pentru noi!