Franciza în 2019. Vezi ultimele modificări
Franciza în 2019. Vezi ultimele modificări
Dacă ți-ai dorit dintotdeauna să începi propria ta afacere, dar ți-a fost groază să pornești de la zero și ai emoții în legătură cu trecerea bruscă de la calitatea de angajat la calitatea de antreprenor, o afacere în sistem de franciză s-ar putea să fie exact soluția de care ai nevoie.
Franciza vine la pachet cu un brand deja format și cunoscut de consumatori (ceea ce înseamnă ca nu mai ai nevoie de ani de zile pentru a-ți construi o vizibilitate pe piață, deoarece consumatorii deja te vor cunoaște), cu know-how, proceduri interne, design-ul produselor și al locațiilor, principiile de furnizare servicii și multe altele.
În cazul în care cochetezi cu ideea de franciză trebuie să știi care sunt ultimele modificări privind legea francizei, dar și dacă aceste modificări vin să te ajute sau nu.
Noutățile privind legea francizei
- Se reformulează dispozițiile legale pentru a aduce textul legal în pas cu termenii utilizați la nivel internațional pentru afacerile în sistem de franciză
- Se renunță la termenul de beneficiar al francizei – acesta se va numi Francizat
- Definiția francizei devine mai detaliată și explică mai bine ce va face Francizorul și ce va face Francizatul.
În acest sens, mai jos puteți regăsi noua varaiantă a definiției francizei mult mai clară.
Franciza reprezintă un sistem de comercializare a produselor şi/sau al serviciilor şi/sau al tehnologiilor, bazat pe o colaborare continuă între persoanele fizice sau juridice independente din punct de vedere juridic şi financiar, prin care o persoană, denumită francizor, acordă altei persoane, denumită francizat, dreptul şi impune obligaţia de a exploata o afacere, în conformitate cu conceptul francizorului. Acest drept autorizează şi obligă pe francizat, în schimbul unei contribuţii financiare directe sau indirecte, să utilizeze mărcile de produse şi/sau de servicii, alte drepturi de proprietate intelectuală sau industrială protejate, know-how-ul, drepturile de autor, precum şi însemne ale comercianţilor, beneficiind de un aport continuu de asistentă comercială şi/sau tehnică din partea francizorului, în cadrul şi pe durata contractului de franciză încheiat între părţi în acest scop.
- Drepturile și Obligațiile Francizorului sunt și ele mai bine punctate
Spre exemplu, se menționează faptul că
Francizorul este un profesionist care este titularul drepturilor asupra unei mărci înregistrate sau a oricărui alt drept de proprietate intelectuală – punându-se în acceptul pe drepturile de proprietate intelectuală ale afacerii francizate.
- Se introduce o nouă obligație în sarcina Francizorului, în sensul că acesta trebuie să demonstreze aplicarea concretă a cunoştinţelor pe care le deţine, în cadrul unei unităţi-pilot; obiectivele principale ale unităţii-pilot sunt testarea şi definitivarea formulei de afaceri.
În cazul în care vă întrebați ce este o unitate pilot – legea francizei în varianta modificată vine să precizeze că Unitatea-pilot este echivalentul unui prototip, având scopul de a asigura cea mai facilă cale de aplicare în practică a reţetei de succes a francizorului, de a testa sistemul de franciză şi infrastructura acestuia, servind proiectării programului de franciză şi elaborării manualelor de instruire şi a operaţiunilor zilnice.”
- Totodată, Francizorul va furniza Francizatului un document care trebuie să cuprindă informații foarte importante și relevante pentru Francizat, cum ar fi:
a) istoricul şi experienţa francizorului;
b) amănunte privind identitatea managementului francizei;
c) istoricul de litigii al francizorului şi al conducerii acestuia;
d) suma iniţială pe care trebuie să o investească francizatul;
e) obligaţiile reciproce ale părţilor;
f) copii ale rezultatului financiar al francizorului din ultimul an;
g) deţinerea informaţiilor cu privire la unitatea-pilot.
Așadar, Francizatul va știi în concret tipul de afacere și istoricul juridic, fiscal și de business al Francizorului, iar Francizorul va putea lua decizia de a începe sau nu o asemenea afacere având toate datele relevante prezentate în acest document.
- Precizări în favoarea Francizatului
Legea precizează în plus faptul că Francizatul este susţinut de către francizor, prin aportul continuu de asistenţă comercială şi/sau tehnică, în cadrul şi pe durata contractului de franciză încheiat între părţi. - Dacă te gândești să îți francizezi afacerea, trebuie să știi că trebuie să operezi în mod eficient afacerea ta, pentru o perioadă de cel puţin un an, în minimum o unitate- pilot, înainte de a debuta într-o rețea de franciză.
Practic, trebuie să gestionezi în mod eficient o afacere pentru cel puțin un an de zile, înainte de a o transforma într-o afacere francizabilă. Asta înseamnă, printre altele, să ai sisteme și proceduri interne foarte bine puse la punct și care pot fi replicate și implementate de Francizat. - Dacă ți se pare că nu sunt suficiente registre naționale, trebuie să știi că va mai apărea unul nou – Registrul Național de Franciză
Mai exact, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii francizei modificată, Asociaţia Română de Franciză, asociaţie de utilitate publică, înfiinţează Registrul Naţional de Franciză în care se înregistrează, la cerere, informaţiile furnizate de către francizori prin documentul de dezvăluire de informaţii.
Francizorii au posibilitatea de a înregistra în mod gratuit documentul de dezvăluire de informaţii în Registrul Naţional de Franciză.
Tu te-ai gândit să îți incepi drumul în afaceri prin intermediul unei francize?
Noi îți stăm la dispoziție!